Ja Tenim el domini .catEl Consell d’Administració d’ICANN ha aprovat, de forma definitiva, el domini .cat.

En pocs mesos els internautes de llengua catalana tindran la possibilitat d’identificar-se amb el domini .cat

La Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) -que és l’entitat responsable de la coordinació del sistema de noms de domini a Internet- ha fet públic avui (16/9/20005) que la candidatura presentada per l’Associació puntCAT per a la creació d’un domini propi per a la comunitat lingüistica i cultural catalana a Internet satisfà tots els criteris establerts i ha autoritzat l’existència del .cat com a nou domini d’Internet i n’ha aprovat el corresponent acord que regularà el seu funcionament.

A partir d’ara el domini .cat representa dins internet els usuaris que s’expressen en català i servirà per a ressaltar a nivell mundial l’existència de la cultura catalana. De fet aquest domini és el primer que representa a nivell global un grup lingüístic i cultural, un fet excepcional del qual la nostra cultura pot estar legítimament orgullosa.

L’ICANN ha avaluat molt positivament l’existència de la comunitat lingüística i cultural de parla catalana com una comunitat ben definida i representada a través d’una entitat i d’un projecte que ha rebut un ampli suport des de la pròpia comunitat. Això era una condició important per a avaluar positivament unes propostes de dominis que, per definició, han d’anar adreçats a comunitats definides per criteris molt concrets i que han de ser representades adequadament.

És per això que l’Associació puntCAT vol agrair el suport prestat des de bon principi per les més de 90 entitats membres actuals de l’Associació i que representen els usuaris catalanoparlants d’Internet no només del Principal, el País Valencià, les Illes, la Franja, Andorra, la Catalunya Nord o l’Alguer sinó també de totes aquelles ciutats i països del món on hi ha parlants del català. Llur presència, diversitat, representativitat i grau de compromís i complicitat amb el projecte han estat un factor clau en el procés d’avaluació i ha ajudat a fer entendre que el català és també una llengua global, fet que queda remarcat amb el nou domini, que té validesa arreu del món.

De la mateixa manera també volem agrair molt especialment el suport de les més de 68.000 persones, entitats i empreses que s’han adherit a la campanya de suport a la candidatura a través del web www.puntcat.org. El nombre d’adhesions aconseguit és una fita impressionant, comparada amb qualsevol altra candidatura presentada fins ara a l’ICANN i ha servit per a demostrar, sense ombra de dubte l’interès dels internautes en llengua catalana per tenir un domini que els identifiqui a nivell global dins la xarxa.

També volem manifestar el nostre agraïment per l’interès i el suport que s’ha rebut de totes les administracions públiques a les que s’ha presentat el projecte. Especialment remarcable ha estat el suport prestat des del Govern de la Generalitat de Catalunya, tant l’anterior com l’actual, i la bona disposició mostrada pels Governs espanyol i andorrà.

L’Associació puntCAT va presentar el 16 març de 2004 la candidatura per obtenir el domini .cat, per a la comunitat lingüística i cultural catalana. Aquest fet es va produir en el marc del procés de sol·licitud de nous dominis anomenats patrocinats (sponsored en anglès, és a dir, per a comunitats definides, no d’ús genèric com el “.com”) que va convocar l’ICANN el primer trimestre de 2004. En aquest mateix procés es varen presentar nou candidatures més, de les quals tres més ja han estat definitivament aprovades i altres tres són en fase de negociació

L’Associació puntCAT es va crear el 23 de novembre de 2001 després d’alguns mesos de preparació i ha treballat al llarg d’aquests anys per a aconseguir l’èxit que avui veu la llum pública. Ara donarà pas a la Fundació puntCAT, que gestionarà el Registre de dominis .cat.

Associació puntCAT

chevron_left
chevron_right

Dejar un comentario